Troeven
Extra
Verantwoord ondernemen

Verantwoord ondernemen

Duurzaam ondernemen is een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De drie P's van People, Planet en Profit vormen de paraplu van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Naast 'milieuvriendelijk' en 'onderhoudsvrij', die de elementen Planet en Profit invullen, is het element People bij ons heel belangrijk en uit zich op verschillende vlakken:

 

 

PEOPLE – MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

 

“Kwaliteit is nooit een ongeluk, het is altijd het resultaat van een sterk voornemen,
 een intelligente werkwijze, een eerlijke inzet, en een professionele executie.
Het is de beste keuze uit vele alternatieven”

 

Rubbens-EGC is vanuit een familiale onderneming doorgegroeid naar een geïntegreerd Belgische onderneming, met een vestiging in Vlaanderen én in Wallonië. Onze medewerkers werken nauw samen ongeacht taal- en cultuurverschillen. We zijn de enige overblijvende Belgische fabrikant van professionele keukens.

 

Diversiteit op de werkvloer:  medewerkers worden geselecteerd op kwalificaties en de match met de bedrijfscultuur ( “De juiste persoon op de juiste plaats”)

 

Het sociaal overleg wordt volledig gerespecteerd en er is een goede dialoog met de werknemersorganisatie(s).

 

De inspraak van de werknemer bij organisatie, productie en R&D wordt gestimuleerd en gemotiveerd.
Er is een voortdurende opleiding voor werknemers binnen de onderneming én bij onze leveranciers.

 

 


 

 

PLANET – DUURZAAM EN MILIEUVRIENDELIJK

 

“Every day is Earth Day, we are the caretakers of this planet” 


De belangrijkste grondstof gebruikt in onze toestellen is roestvrij staal (RVS).  RVS heeft typische kenmerken dat het tot een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal maakt:

 

Roestvrij staal is het meest duurzame materiaal voor sanitaire ruimtes. In vergelijking met andere gangbare materialen zoals keramische of composiet materialen is RVS in extreme mate bestand tegen vandalisme, brand, algemeen gebruikte chemicaliën zoals zuren en het is slagvast.

 

RVS is hygiënisch en gemakkelijk te reinigen. Het kan met water verdunde azijn (20 % azijn, 80 % water) gereinigd worden. Na de reiniging volstaat afspoelen met schoon, koud water.

 

RVS recyclage 100%: Staal kan direct worden hergebruikt en gerecycleerd. Door middel van analyse-apparatuur kan men de legeringen ook uit elkaar halen.

 

Bij de ontwikkeling en productie van onze toestellen wordt rekening gehouden met het integreren van milieuvriendelijke onderdelen. We streven ook naar een minimaal energieverbruik van de toestellen in werking.

 

Voor transport van eigen productie wordt geen extra verpakking gebruikt. Afval van verpakking aangekochte goederen wordt gesorteerd en opgehaald door een erkend afvalbedrijf voor recyclage.

 

Rubbens-EGC heeft zelf hogerendementsbranders (HR) voor bakwanden ontwikkeld, met een uitzonderlijk hoog rendementniveau van 96%. Voor de integratie van toestellen selecteren we partners die gelijkwaardige kwaliteit kunnen leveren met energiezuinige, performante en duurzame producten. 

 

We streven ernaar om de ecologische voetafdruk van onze keukeninstallaties zo klein mogelijk te houden. Enkele voorbeelden: 

 • Inductiekoken: Het warmen gaat zo snel dat de kooktijd van een maaltijd ongeveer half zo lang duurt dan het verwarmen van een zelfde maaltijd op een keramische kookplaat of op een gasfornuis. Warmteverlies is er quasi niet omdat er geen externe warmtebron is.  Een inductie kookplaat is met andere woorden zeer milieu -en energievriendelijk.
 • Lainox combisteamers:  95% rendement dankzij een nieuwe stoomontwikkelaar en HR branders: minder gasverbruik door snellere bereidingstijd, minder uitstoot, lage bedrijfskosten
 • Wexiödisk vaatwassers: verminderde waterconsumptie (en daardoor ook minder chemische consumptie), betere controle van de waterdoorloop in de machine en een warmtereductie (tot 6kW voor sommige toestellen) zorgen voor een milieuvriendelijke oplossing.
 • Friulinox koelingsystemen: de intelligente ontdooifunctie past zich aan de reële gebruikscondities aan. Door een  vermindering van de ontdooitijd en aantal cycli geeft dit een aanzienlijke energiebesparing. Een performante koelunit met een lage warmteontwikkeling  en mogelijkheid tot gebruik van het milieuvriendelijke koelgas (R290) of glycol.

 

PROFIT – DUURZAAM

 

"A strong player, who has the sufficient critical mass, can withhold pressure better and

create a more stable environment that benefits shareholders as well as employees"

 

Roestvrij staal is ondanks zijn hogere prijs tegenwoordig zeer economisch in verband met de lage onderhoudskosten. RVS wordt in tegenstelling tot veel andere technische materialen in het algemeen blank gebruikt, dus zonder deklaag, omdat de passiviteit alleen kan worden bereikt op metallisch blank.  

 

Andere kwaliteiten die een duurzaamheid garanderen:

 • Corrosieweerstand:
  Uiteraard de meest voor de hand liggende eigenschap is de corrosieweerstand. De hoger gelegeerde typen RVS kunnen ook in veel zure en basische milieus nog een grote duurzaamheid vertonen. 
 • Hittebestendigheid:
  Legeringen met veel chroom en nikkel kunnen ook bij hoge temperaturen hun sterkte behouden.
 • Hygiëne:
  RVS geeft een ongunstige ondergrond voor micro-organismen, en is bovendien goed reinigbaar. Door de oppervlaktegesteldheid verder te modificeren (extra glad maken door (elektrochemisch) polijsten, kan een verdere verbetering bereikt worden.  
 • Uiterlijk:
  RVS geeft een moderne, degelijke uitstraling, die dankzij de goede afspoeleigenschappen ook lang intact blijft.
 • Verwerkbaarheid:
  Dankzij moderne staalbewerkingstechnieken kan RVS goed geknipt, gelast, vervormd, gefreesd en geconstrueerd worden.
 • Bestendigheid temperatuurschommelingen:
  De austenitische structuur (zie onder) van de 300-serie RVS maakt hem goed bestand tegen grote temperatuurverschillen, van heet tot ver beneden het vriespunt.
 • Lange termijn waardebehoud:
  Bezien in een Life Cycle Cost benadering is RVS vaak een kostengunstige optie.